Soczysta karkówka jest bez wątpienia jedną z najczęściej przygotowywanych na ruszcie potraw. To proste danie – poradzisz sobie z jego przygotowaniem nawet jeśli dopiero od niedawna posiadasz swojego pierwszego grilla. Kluczem do uzyskania świetnego efektu jest odpowiednia marynata. Jak przygotować karkówkę na grilla, która zachwyci gości? Sprawdź nasze wskazówki i przygotuj wyśmienite danie!

Jaka marynata do karkówki z grilla?

Marynata nadaje karkówce  bardziej wyrazisty smak i sprawia, że jest znacznie bardziej miękka i soczysta w  środku. Jeśli ustawisz mięso na rozgrzanym ruszcie bez wcześniejszego marynowania, to uzyskasz po prostu twarde, niesmaczne danie.  

Jak przygotować karkówkę na grilla?

Jak przygotować marynatę? Z karkówką dobrze komponują się składniki takie jak musztarda, która nadaje mięsu fantastyczny kolor oraz miód pszczeli, który doda słodkie nuty smakowe. Możesz także przygotować bardziej pikantną wersję – zanurz mięso w mieszance z ostrej musztardy, pikantnego ketchupu oraz papryczki chilli. Zawsze pamiętaj również o oleju, który scali konsystencję wszystkich składników marynaty. 

Jak długo marynować karkówkę przed wstawieniem na ruszt?

Podczas marynowania mięsa pośpiech nie jest wskazany – pozwól, by wszystkie składniki odpowiednio przeniknęły do środka. Najlepiej przygotuj marynatę dzień wcześniej przed planowanym grillowaniem – zaleca się, by przed dalszą obróbką marynowane mięso pozostawić w lodówce na minimum 12 godzin. 

Karkówka z grilla – co zrobić, aby była miękka?

Czy zdarzyło Ci się, że mięso nie było odpowiednio soczyste, pomimo długiego czasu marynowania? Być może problemem była jego jakość. Podczas zakupów zwróć uwagę na wygląd mięsa – nigdy nie kupuj kawałków poprzerastanych tłuszczem i zawsze sprawdzaj pochodzenie produktu. 

Ważny jest także odpowiedni sposób krojenia – idealne kawałki mają około 1 cm grubości. Zbyt cienkie kawałki szybko wyschną, a zbyt grube będą trudniejsze do grillowania, co może doprowadzić do przypaleń. Warto dodać także trochę soku z cytryny lub octu – rozpuszcza białka we włóknach mięsa, nadając mu przyjemniejszą strukturę.