Wspólne oglądanie meczu, grillowanie, czy po prostu spotkanie w gronie przyjaciół wymagają przygotowania na tę okazję przekąsek. Osoby dbające o swoje zdrowie i zgrabną sylwetkę wcale nie muszą być skazane na serwowanie tuczących i niezdrowych chipsów, smażonego kurczaka czy klasycznych frytek. Te ostatnie warto zastąpić czymś znacznie od nich smaczniejszym i zdrowszym – frytkami warzywnymi!

Frytki warzywne – smaczne i zdrowe warzywa, z których możemy je przygotować

Frytki warzywne to doskonała alternatywa dla klasycznych frytek z ziemniaków. Do ich przygotowania doskonale sprawdzą się te rodzaje warzyw, które możemy w prosty sposób pokroić w słupki i upiec w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Do wykonania frytek warzywnych warto wykorzystać takie zdrowie i pożywne produkty, jak np. marchewka, seler, buraki, korzeń pietruszki i wiele innych. Warzywa te są znacznie zdrowsze i bardziej wartościowe dla naszego organizmu od tradycyjnych ziemniaków, a upieczone smakują jeszcze lepiej niż klasyczne frytki.

Frytki warzywne warto przygotować w piekarniku, bez dodatku oleju. Jeśli zależy nam na chrupiącej skórce, przed pieczeniem możemy polać je odrobiną oliwy z oliwek oraz posypać ulubionymi przyprawami, solą oraz pieprzem. Tak przygotowane frytki będą znacznie mniej tłuste i ciężkostrawne od zwykłych frytek, przez co doskonale sprawdzą się w roli zdrowej przekąski dla osób dbających o linię oraz mających podwyższony poziom cholesterolu. Doskonale nadają się także dla najmłodszych, których dzięki ich podobieństwu do klasycznych frytek z pewnością bez większego trudu przekonamy do wypróbowania.

Frytki warzywne – pyszna i zdrowa przekąska na każdą okazję!

Jak przygotować zdrowe frytki warzywne w piekarniku?

Przygotowanie frytek warzywnych jest banalnie proste i nie wymaga poświęcania dużej ilości czasu. Wystarczy starannie umyć wybrane warzywa, obrać je ze skórki oraz pokroić w słupki. Warto zwrócić uwagę na to, aby kawałki warzyw były możliwe podobnej grubości, co pozwoli na ich równomierne pieczenie. Pokrojone warzywa rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze tak, aby były ułożone w regularny sposób. Skrapiamy je odrobiną oliwy z oliwek i posypujemy po wierzchu solą, pieprzem i wybranymi przyprawami. Miłośnicy pikantnych potraw mogą użyć także ostrej papryki, a osoby preferujące łagodniejsze dania zastąpić ją jej słodką odmianą.

Ustawiamy piekarnik na temperaturę ok. 200 stopni Celsjusza i czekamy, aż jego wnętrze się nagrzeje. Następnie wstawiamy blachę z frytkami do piekarnika i zapiekamy je przez ok. 20 min. od czasu do czasu kontrolując cały proces. Jeśli zauważymy, że frytki zaczynają się zbyt mocno rumienić z wierzchu, zmieniamy grzanie na dolne. Frytki warzywne będą gotowe do podania po upływie wskazanego czasu. Najlepiej serwować je jeszcze gorące w towarzystwie ulubionych sosów, ryby i innych dodatków. Miłośnicy dań rybnych mogą wykorzystać przepis na frytki warzywne z dorszem, który jest dostępny na stronie: https://inspirowanesmakiem.pl/frytki-warzywne-z-dorszem-z-sosem-sezamowym/.