Nie od dziś wiadomo, że dieta jest niezwykle ważna w rozwoju dziecka. Ma ona wpływ na rozwój w sferze ruchowej, intelektualnej, emocjonalnej i społecznej. Rozwój młodego człowieka musi być wspierany odpowiednimi składnikami odżywczymi i minerałami, które kryją się w zdrowym odżywianiu. A jak wygląda dieta dziecka w momencie odstawienia glutenu? Na rynku istnieje wiele produktów zastępczych takich jak np. pieczywo chrupkie bezglutenowe, którymi można się posiłkować w trakcie utrzymywania tej diety.
Które składniki są niezbędne w diecie dziecka?
Człowiek w fazie rozwoju musi mieć dostarczony zbilansowany model żywienia, w którym powinny być zawarte właściwe proporcje wielonasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, a także antyoksydanty, magnez, selen, cynk i miedź. Składniki te są istotne, gdyż zapobiegają powstawaniu różnych chorób alergicznych oraz schorzeń immunologicznych. Brak właściwej diety może przyczynić się do pojawienia się osteoporozy. Wynika ona z niedostatecznego osiągnięcia szczytowej masy kostnej w młodości. By jej zapobiec należy aplikować dziecku składniki bogate w wapń, witaminę D oraz stwarzać jak najwięcej okazji do aktywności fizycznej.
Jakie są zasady prawidłowego żywienia dziecka?
Dbanie o zdrowe żywienie od najmłodszych lat wpływa nie tylko na zdrowie, ale także i na kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych. Do najważniejszych zasad zalicza się troskę o różnorodność spożywanych produktów, zapobieganie nadwadze i otyłości, zapewnianie aktywności ruchowej, dostarczanie pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz dwóch szklanek chudego mleka, aplikowanie mięsa z odpowiednich proporcjach, regularne spożywanie warzyw i owoców, eliminacja tłuszczów zwierzęcych na rzecz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kluczową zasadą jest minimalne spożycie cukrów i słodyczy – dopuszczalna ilość raz w tygodniu.
Żywienie dziecka na diecie bezglutenowej – pieczywo chrupkie bezglutenowe i inne
Jeśli u dziecka zdiagnozowano celiakię warto jak najszybciej włączyć dietę bezglutenową i wszelkie produkty takie jak np. pieczywo chrupkie bezglutenowe, które w składzie nie posiada glutenu. Im szybciej zostanie wprowadzona, tym lepiej, ponieważ prędzej nastąpi do regeneracji kosmków jelitowych dziecka. Zbyt późne stwierdzenie celiakii i włączenie tej diety może przyczynić się do powstania problemów ze wzrostem, rozwojem i anemią. Tak naprawdę, im dziecko młodsze, tym wprowadzenie tej diety łatwiej następuje, ponieważ zna mniej smaków i łatwiej się mu będzie przyzwyczaić do nowego systemu odżywiania.
Ogromnie ważna jest świadomość rodziców, którzy zdają sobie sprawy, że nawet najmniejsza ilość glutenu spowoduje pogorszenie stanu zdrowia dziecka. Warto te kwestie wytłumaczyć bliskim osobom z rodziny, z którymi dziecko ma styczność, np. z dziadkami. Podobnie jak w rodzinie temat ten musi zostać poruszony w szkole czy przedszkolu, do którego dane dziecko uczęszcza. Coraz więcej placówek styka się z tym problemem, zapewniając specjalny catering bezglutenowy.